غرببهدنبالگسترش بودائیسم به عنوان نرم افزار منطبق با تمدن خود است
اما آنچه زمینه ساز این کشتار وحشیانه که در برخی آمارها تا 56 هزار نفر اعلام شده است بود، موضوعی است که رجانیوز در گفتگویی کوتاه با ابراهیم فیاض، مردمشناس و عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در میان گذاشت.
فیاض در تحلیلی متفاوت از چرایی بوجود آمدن این کشتار بزرگ توسط بودائیان با چراغ سبز امریکا، این موضوع را ناشی از تلاش غرب برای برتری دادن بودائیسم به عنوان یک معنویت انسان محور و مبتنی بر آموزههای تمدنی غرب بر سایر معنویتها عنوان کرده و برای این تحلیل خود استدلالهایی را بیان میکند. وی معتقد است آنچه غرب را در شرق بسط خواهد داد بودائیسم است و به همین دلیل امروز مورد توجه ویژه غرب قرار گرفته است. در ادامه متن این گفتگو را میخوانید:
در کشتار اخیر میانمار، بودائیان محور اصلی این کشتار و مسلمانان قربانی بزرگ هولوکاست میانمار هستند، تحلیل جامعهشناسانه شما از این رویداد چیست؟
بسم الله الرحمن الرحیم. بودا رقیب مذهبی هندوئیسم بوده است. یعنی هندوئیسم خدامحور بوده و بودائیسم انسانمحور است و خدا در آن مطرح نیست. درنتیجه اومانیسم عرفانی امروز دنیای غرب معنای دیگری به غیر از بودائیسم ندارد. یعنی اومانیسم عرفانی که در بودائیسم مطرح است امروز هم که غرب از اومانیسم فلسفی عبور میکند و به طرف اومانیسم عرفانی میآید مرجع خوبی برای بودائیسم شده است.
اگر شما به غرب سفر کنید میبینید که پر شده است از مغازههایی که بودا را تبلیغ میکند. مثلاً در فرانکفورت آلمان، البته من شوکه شدم چرا که دیدم بهترین مکانهای آن مثل هاپت واخه و یا ایستگاه مرکزی پلیس که بسیار زیباست و رستورانهای بسیار زیبایی دارد در سیطره تبلیغ بودائیسم است. یعنی به عبارت دیگر آن چیزی که شرق را غربی میکند همان بودائیسم است و غرب به دنبال این است که اینگونه خود را در جهان بسط دهد.
ولی نکتهی مهم این است که از بعد جغرافیایی با اینکه بودا در هند بهوجود میآید در هند نمیتواند بماند و از هند میرود و در کشورهایی مثل تبت و از آنجا وارد شمال چین و از آنجا وارد کشورهایی مثل هنگ کنگ و تایلند میشود، که تایلند مقر بزرگشان است و فساد در آنجا به شدت بالاست. در تایلند دیدم. وقتی رفتم دانشگاه آنجا مترجمی که داشتم از خانمهای شیعه بود و لباس اسلامی تنش بود، رهبر بودا به او گفت که ایکاش دختر من هم مثل تو حجاب داشت. یعنی بودائیسم باعث شده است به شدت بیقیدی در آن اقلیم رواج پیدا کند.
مظهر بزرگ اومانیسم عرفانی، شیطان پرستی است. شیطان است که مدام میگوید « من » که اگر نگاه کنید در بودائیسم شیطان پرستی به شدت مسلط است. یعنی شیطان را بجای خدا گذاشته است و جالب است که اگر در تایلند بروید به هشت منطقه تبدیل شده است و هر منطقه 6 شیطان دارد و این شیاطین در تمام جایگاهها قرار دارند، مثل حجله، دم در خانهها، کارخانهها و پاساژها در همه جا نماد شیطان وجود دارد. هر روز برایش عود روشن میکنند، غذا جلوی او میگذارند،خندهآور است حتی در کارخانهها این اعمال را انجام میدهند که این شیطان به اینها رحم کند و اذیتشان نکند. هرجا بروید چنین چیزی وجود دارد. پس بودائیسم یعنی شیطان پرستی و به همین اندازه گناه و طغیان به شدت بین آنها بالاست.
این موضوع چه ربطی به خشونت اخیر دارد؟
قرار بوده که بودائیسم آئینی بدور از خشونت باشد ولی اتفاقاً مثل هندوئیسم که وقتی با دخالت امریکائیها به رادیکالیسم دچار شد، کشتارهایی را در هند رقم زد و موجب تخریب مسجد بابری شد تا راجپایی سرکار آمد یعنی از حزب کنگره که در هند یک حزب سکولار بود یک حزب مذهبی راجپایی سرکار آمد که هندوئیسم را سرکار آورد و از بین رفتند و الآن هم اینگونه نیستند.
در این ماجرا هم ظاهرا سفر خانم کلینتون با تلاش برای یک کشور کاملا بودائی بی ارتباط نباشد. کلینتون وقتی به میانمار رفت و با رئیس جمهور میانمار که یک زن است ملاقات کرد، بستری آماده میشود برای مسلمانکشی و تصفیه دینی در این کشور و دیگر کشورهای بودایی که یکی از آنها هم نپال است، برای تفوق بودائیسم به عنوان یک دین غالب در این کشورها که البته دنیا این را میفهمد و مسئله به این سادگی نمیماند.
ولی عیب در کشوری مثل ماست که به اندازه امریکا که روی کفرش ایستاده روی ایمانمان نمیایستیم. مثلاً اگر تبلیغات نمیشد ما هیچ کاری نمیکردیم. من نمیدانم در نپال سفارت داریم یا نه! اگر داریم پس چرا کاری نمیکنیم؟ من واقعاً ماندم. ما میتوانیم برای مسائل مختلف شبکه رسانهای زیادی درست کنیم، برای قضایای عربستان و میانمار و نپال و ... ولی هیچکار نمیکنیم.
یعنی من ماندم این را بگویم که به شدت منفعلیم، وزارت خارجه ما، وزارت خارجه جمهوری اسلامی نیست. یک وزرات خارجه مثل کشورهای عربی است. اصلاً هیچ احساسی نمیکند که رقبا و دشمنان چه تحرکی دارند! این را باید بفهمند که این اومانیسم عرفانی شیطانی که در بودائیسم تجلی پیدا کرده اگر تبدیل به بنیادگرایی شود فردا در تایلند هم فاجعه میآفریند، آنجا هم که شیعه و مسلمان داریم و مشخص است که عربستان هم با امریکا میآید و این ما هستیم که باید شروع کنیم.
بهترین کار این است که از طریق همین سایتها تبلیغات را زیاد کنیم، برای همه عکس بفرستیم، از طریق ایمیلها پست بفرستیم، خیلی کار میتوان کرد ولی هیچ خبری نیست. این جنگ نرمی که میگوییم فقط حرف است و درواقع چیزی در عمل ندیدیم.
این تحولاتی که در میانمار اتفاق افتاده است آیا ربطی به اتفاقات سوریه و مصر و عربستان دارد؟
شک نکنید! مثلاً به نظر من در این قصه اندونزی یک کشور بسیار مهم است. میدانید که بزرگترین معدن طلای جهان در گینه پاپوآی اندونزی است. به نظرتان مالک آن کیست؟ کیسینجر! یعنی مالک طلای مردم اندونزی یک امریکاییست. کاری هم کردند که دولت اجازه دخالت ندارد. یعنی در کشوری مثل اندونزی که 200 میلیون مسلمان دارد اگر قرار است حرکتی پیش بیاید اولین اتفاقی که میافتد صدای آنها در میآید و اقتصاد آنها از بین خواهد رفت و معدن طلای کیسینجر از بین میرود. اینها قصهها جدی است، آنها فکر میکنند و کار میکنند و ما فکر نمیکنیم.
نمونههای آن وجود دارد؟
شما فکر میکنید بوسنی و هرزگوین یا کرواسی یا جای دیگر و یا صربها که مسلمان کشتند بیهدف بود؟ در سربرینتسا چه کردند؟ در سربرینتسا آلمانها عقب نشینی کردند مردم به گمان اینکه اینها پناهشان دادند بعد که رفتند طرف آلمانها پناه گرفتند آلمانها شروع به کشتار کردند. همه را کشتند. چند روز پیش 500 جنازه پیدا کردند. همه بدون نام. در قانا و در جنوب لبنان مگر این اتفاق نیفتاد؟ در قانا مردم دوبار پناه بردند به طرف سازمان مللیها و آنها عقب نشینی کردند و اسرائیلیها شروع به بمباران روی قانا کردند و همه را قتل عام کردند. دوبار هم اتفاق افتاد. یعنی خیانت نیروهای سازمان ملل متحد که در قالب غربیها هستند این اتفاق رخ می دهد. مسلمانکشی به صورت نسل کشی یعنی یک چیز ناجور. در خود اوگاندا هم رخ نداد که فرانسویها کردند. یکباره عقب نشینی کردند و 800هزار را در یک روز از این قبیله کشتند.
الآن اینجا قصه کمی متفاوت است. یعنی شما معتقدید غرب برای بودائیسم برنامه ای دارد؟
اینکه امروز اومانیسم عرفانی الهام بخش غرب شده است بخاطر فرآیند تغییر از اومانیسم به فلسفه عرفانی، بوداست. چون تنها چیزی که الآن میتواند فناوری دیجیتال را تغذیه کند بودائیسم است.
فناوری دیجیتال؟
بله. مثل همجنس بازی که ذاتی فناوری دیجیتال است. فناوری دیجیتال مرزشکن است و برعکس کتاب عمل میکند. هیچ مرزی در دانش نمیگذارد. تعین شکن است. انسان را به نیهیلیسم دچار میکند. الآن در جامعه و دانشگاه خودمان فناوری دیجتال چه قدر مسئله ایجاد کرده است؟ چهقدر مسئله و بحران اجتماعی ایجاد کرده است؟ مگر منشاء آشوبهای بعد از انتخابات به غیر از اینها بوده است؟ الآن هم اگر کتاب را جایگزین اینها نکنیم نیهیلیسم همه را نابود می کند. بزرگترین مذهبی که با این رویکرد دیجیتال همراهی میکند بودائیسم است.
یعنی غرب به سمت بودا میرود برای رهایی از پوچ گرایی؟
نه! خود بودا پوچ گرا است. نه خدایی وجود دارد و نه قیامت و آخرتی. فقط همین دنیاست.
خود بودائیسم هم که میفرمایید پوچ انگار است پس برای چه به این سمت میآید برای اینکه دیجیتالیسم زمینه بسط و گسترش بیشتری پیدا کند؟
بودائیسم نرم افزار دیجیتالیسم است. بهترین نرم افزار برای سخت افزار دیجیتال بودائیسم است. بن گوریون بنیانگذار اسرائیل آخر عمرش شرق را از بودائیسم شروع کرد. علت اینکه کابالیسم یهودی دقیقاً با بودائیسم یکی است همین است. کابالیسمی که در فراماسونری وجود دارد همانند بودائیسم شیطان پرست است و در این زمینه شرق و غرب با یکدیگر متحد میشوند.
تنشی که بین مسلمانان و بودائیسم اتفاق افتاده است را فتنهای برخاسته از غرب میدانید؟
در بحث کلان همین است. ولی خاص آن این است که اسلام در حال جایگزین شدن شیطان پرستی میشود و مخالف اباحی گری است. چون نتیجه عملی شیطان پرستی اباحی گری است همه چیز جایز است. همه گناهها و همه جنایتها و همه فسادها جایز است.
پیروان مذهب بودا میتوانند در کنار مسلمانان می توانند زندگی کنند ولی فتنهای که غرب به وجود آورده است این امکان را به وجود نمیآورد؟
نه. بودائیسم معنایی ندارد شیطان پرستی بیمعناست. الآن خود جوانهای بودایی دارند بودا را رها می کنند. این ها میگویند بودا می رود و مسلمانها جای آن ها را می گیرند. من خودم در تایلند دیدم آن موقع که دعاهای امام سجاد علیه السلام را ترجمه کردند به زبان تایی چه قدر شاعران بودایی از این مفاهیم استقبال کردند.
نظرات شما عزیزان:
برچسب ها : پشتپرده کشتار میانمار, ابراهیم فیاض, گسترش بودائیسم, ,